35,6788$% 0.03
37,1870€% 0.03
43,9348£% -0.04
3.159,04%0,00
5.142,00%0,06
3711036฿%-2.41767
Kestel Organize Sanayi Bölgesi yöneticilerinin, valilik kanalı ile yaptığı kamulaştırmayla mağdur üstünde 7 dükkan ile 4 arsanın oluğu iş yerlerinin piyasa değeriyle 74 milyona kadar vardığı Kestel Devlet Hastanesi’nin ilçe ana girişinde KOSAB sınırları içindeki bölgeye toplamda 11 milyon değer biçilerek “Bursa Valiliği Yatırım İzleme” biriminin kanalıyla “Acil Kamulaştırma” yapıldı. Mağdur esnafın sesini Bursa basını duyarak haberleştirdi. Konuyla ilgili olarak Bursa Milletvekilleri İYİ Partiden Selçuk Türkoğlu, Saadet Partiden Mehmet Atmaca, Gelecek Partiden Cemalettin Kani Torun ile CHP’den Kayıhan Pala mağdurlardan bir dosya istedi. KOSAB pandeminin canları yaktığı 2020 ve 2021 yıllarında sokağa çıkma yasağının olduğu bir dönemde çöktüğü mülklerin elektriğini kestirerek bir rezalete de imza attı. Elektriğin kesilmesi nedeniyle sadece 7 esnaf değil yanlarında çalıştırdıkları 50’ye yakın işçide mağdur oldu. Elektriği kesilen KOSAB kamulaştırma mağdurları seslerinin üst makamlara kadar ulaşmasını istiyor. Mağdur esnaf kamulaştırılan alanda eylem yaptı. Dev afiş yaptıran esnafa geçmiş dönem İYİ Parti ilçe Başkanı ve Belediye Başkan Adaylarından Emin Elüstü’de katılarak eyleme destek verdi.
Elektriği kesilen civata ustası Ahmet Şefik; “1970’li yıllardan beri babamdan bana hatıra kalan dükkanda civata perçin üretiyorum. KOSAB “Kamu Yararına” diye dosya açarak bizleri kış gününde elektriğimizi keserek zulüm yaptı. KOSAB kural yasa tanımadan bize sormadan malımıza çöktü! Elaman çalıştıran bir insanım. Elemanlarımın yövmiyesini Ulucami avlusunda dilenerek mi ödeyeceğim! Ayıptır günahtır! Çek elini malımızdan KOSAB!” dedi.
1973’den beri esnaflık yapan Şaban Samda; “Sanayinin ilk temel taşı benim arsayla başladı. Zaman geçti yol yapacağız dediler, bizde devletin emri başımız üstüne dedik. 3 bin metrekarelik yerimiz kırpıla kırpıla 750 metrekareye düştü. Çok mu istiyorsun bu arsayı, yine verelim ama neden kamu yararını gözettiğini de açıkla. Buradaki arsa ve dükkan fiyatları belli iken; bize kümes alamayacak parayı teklif etmelerine karşıyız. Malımızın gasp edildiğini, acımasızca çöktüklerine inanıyoruz. Gönderilen bilirkişi ziraatçı, o ne anlayacak bina değerini? Devlet Hastanesi’nin karşında değerli bir alanda olan mülkümüzü kamulaştırma adıyla alan KOSAB daha önce bankalara 65 bin liraya kira verdiği yerler gibi binalar yaparak ticaretini zenginleştireceğini düşünüyoruz.” dedi.
İnşaat malzemesi satışı yapan Selim Demirel; “Kamu yararı diyerek malımıza çöken KOSAB bize bunun sebebini anlatmalıdır. Kanundaki açık maddeleri kendi lehlerine kullanarak iş işten geçtikten sonra haberimizin olmasını sağlayan KOSAB’ı kınıyorum! Ne yapacaklar buraya, kilisemi, sinegogmu, sosyal tesis mi? Açıklasın. İzmir-Ankara Otobanı buradan geçecekti de bizmi engel olduk! Buraya baraj havaalanı demiryolu yapılacaktı da bizmi karşı çıktık! Devlet mi güçlü yoksa KOSAB mı güçlü anlayamadık. Devletimizden evrakların incelenmesini ve kamulaştırma kararının kaldırılmasını istiyoruz.” dedi.
DİRİTA LTD ŞTİ temsilcisi Özcan Akkaya; “Kamulaştırılmak istenen bu parsel her şeyden önce fabrikanın can damarı ve kalbidir. Nasıl ki; bir insanın kalbi durduğunda ölümün eşiğine gelmektedir. Kamulaştırılmak istenen parselde DSİ’den ruhsatlı iki adet kuyu bulunmaktadır. Bu iki kuyu sayesinde fabrika çalışmaktadır. Bu parsel müvekkilin elinden gittiğinde artık fabrikamızın kapısına likit vurması gerekecektir. Zira fiilen başka bir yerden kuyu açılması mümkün olmadığı gibi içerde değeri milyon Euro’ların üzerinde olan devasal elektronik makinaların sökülmesi, yeniden su kanalına göre sistem ve düzenin kurulması ise fiilen ve maddi olarak mümkün değildir. Yine fabrikanın içersin de hacim olarak çok büyük buhar kazanı mevcut olup bu kazanın arıza durumda tahliye edilebileceği tek yer kamulaştırılmak istenen parseldir. Bu parsel müvekkilin ortağı olduğu şirket için hareket alanıdır. Aksi durumda buhar kazanının fabrika içersin de çıkarılması fiilen imkansızdır. Zira makinaların sökülmesi ,yeniden kurulması imkan dahilinde olan bir şey olmayıp bu makinaların yerlerinden 1-2 cm dahi oynaması telafisi mümkün olmayan maddi zararlara yol açacağı gibi bu makinaların yeniden kurulması ve çalışır hale getirilmesi mümkün değildir. Kısacası bu parselin kamulaştırılması halinde ömrünü sanayiye adamış, yıllarca ülkesine vergi ödemiş, döviz getirmiş ,istihdam sağlamış müvekkilin fabrikasının kapanması sonucunu doğuracaktır ki; herhalde biraz vicdanı olan kimse bunu yapmaz. Kamulaştırma işlemi gerekçe gösterilmek suretiyle sanayi sahnesinden şirketimizin silinmeye çalışıldığını düşünmekteyiz.” dedi.
Desteğe gelen Emin Elüstü; “İstimlak edilmeye çalışılan yer Kestel’in kalbi konumunda elmas parçası olan yer ile ilgili kamulaştırma kararı verilen para miktarı vicdansızlıktır. Bu yerin bedeli için emsal değerinin 1/10’nu teklif ederek herşeyi bir oldu bitti marifetiyle yapmak çokta etik değil. OSB’lerin kanunun gücünü kendi lehine kullanması hangi ahlak değerine sığar! Kamu yararıyla mala çökme son zamanlarda geleneksel hale geldi! Mahkemenin biran önce kamulaştırma kararını bozmasını istiyoruz.” dedi.
BİR GARİP KAMULAŞTIRMA…!!!
Kestel Organize Sanayi Bölgesi (KOSAB) tarafından 06.10.2020 tarihinde olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirilmiştir. Covid-19 pandemisi nedeni ile ülkemizde uygulanan sokağa çıkma yasağı ve olağan genel kurul toplantılarının yapılmamasına ilişkin yasaklar sırasında yeterli sayıya ulaşılıp ulaşılmadığı dahi denetlenemeyen ve anlaşılamayan usule uygun olmayan bu toplantıda, vatandaşların mağduriyetine neden olacak kararlar alınmıştır. Toplantı yeter sayısına ulaşılıp ulaşılmadığı dahi bilinmemektedir. Birçok KOSAB üyesinin bu toplantıdan haberi dahi yoktur.
Vatandaş için önem arz eden en önemli konu ise toplantıda, KOSAB sınırları içerisinde kalan Bursa ili, Kestel ilçesi, Ahmet Vefik Paşa Mahallesi, 572 ada, 2,3,5 ve 6 parselden oluşan toplam 2.646,89 m2 ‘den oluşan özel mülkiyetteki taşınmazlar hakkında, KOSAB lehine kamu yararı çıkartılabilmesi için karar alınması KOSAB genel kurulunun oyuna sunulmuş ve usulsüz şekilde gerçekleşen toplantı neticesinde, 06.10.2020 tarihli KOSAB Olağan Genel Kurulu oy birliği ile; Kestel Organize Sanayi Bölgesinin faaliyetlerine devam edebilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan bölge sınırları içerisinde ve özel mülkiyette bulunan Bursa ili, Kestel ilçesi, Ahmet Vefik Paşa Mahallesi, 572 ada, 2,3,5 ve 6 parselden oluşan toplam 2.646,89 m2 taşınmazın, KOSAB adına mülkiyet kurulmak suretiyle kamulaştılması için Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ve OSB Yönetmeliğine göre kamulaştırma işlemlerinin yapılabilmesi için kamulaştırma işlemine esas kamu yararı kararı verilmesi hususunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvuruda bulunulmasına, 4562 sayılı OSB Kanunu madde 5 ‘teki kurum ve kuruluşlara kamulaştırılma yapılması oy birliği ile kabul edilmiştir.
Ardından gerekli adımları atan KOSAB yönetimi, olağan genel kurul toplantısında aldıkları bu karar doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 18.02.2021 tarihli kararı ile BAKANLIK OLUR’u almıştır. Bursa ili, Kestel ilçesi, Ahmet Vefik Paşa Mahallesi, 572 ada, 2,3,5 ve 6 parselden oluşan toplam 2.646,89 m2 taşınmaz için KOSAB faaliyetlerinin devam etmesi için kamu yararına ilgili bakanlık tarafından olur verilmiştir. Bakanlık OLUR’unu da alan KOSAB yönetimi, 26.02.2021 tarihli yönetim kurulu kararı ile KOSAB’ın faaliyetlerine devam edebilmesi şeklindeki genel geçer bir ifade ile olağan genel kurulda aldıkları genel kurul kararı sonrası kamu yararı olmasa da kamu yararı hususunda olur verilmesine sebep olduktan sonra, kamulaştırma işlemlerinin yürütülmesi için Bursa Valiliği’ne başvuru yapılması kararı almışlardır.
Akabinde 01.02.2021 tarihinde Bursa Valiliği’ne Bursa ili, Kestel ilçesi, Ahmet Vefik Paşa Mahallesi, 572 ada, 2,3,5 ve 6 parselden oluşan toplam 2.646,89 m2 taşınmazın kamulaştırılması için başvurmuşlardır. Bursa Valiliği gerekli kamulaştırma işlemlerine başlamıştır.
Valilik, öncelikle özel mülkiyete konu taşınmazlara ilişkin vatandaş ile kamulaştırma bedelinde uzlaşmak için gerekli prosedürü işletmiştir. YOK PAHASINA teklif edilen kamulaştırma bedelleri, vatandaş tarafından geri çevrilmiştir. Uzlaşma sağlanamadığı için Bursa Valiliği, kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescili için Asliye Hukuk Mahkemelerinde Bursa ili, Kestel ilçesi, Ahmet Vefik Paşa Mahallesi, 572 ada, 2,3,5 ve 6 parselden oluşan toplam 2.646,89 m2 taşınmaz parsel maliklerine karşı ayrı ayrı dava açmıştır. Parsel sahiplerinden bazıları da kamulaştırmanın iptali için idare mahkemesinde iptal davası açmıştır.
Kamulaştırma bedel ve tescil davalarında vatandaşlara, taşınmazların piyasa rayicinden çok çok az şekilde bedel tespiti yapılmıştır. Adeta hukuki yollar dolanılmıştır. Vatandaş hakkını alamamış ve mağdur olmaya devam etmiştir. Ayrıca kamulaştırmanın iptali için açılan dava devam ederken ve henüz neticelenmemişken asliye hukuk mahkemesi tarafından idare mahkemesinin kararı bekletici mesele yapılmadan kamulaştırma bedeli tespit edilerek, KOSAB adına tesciline karar verilmiştir. Vatandaşlar idare tarafından adlarına açılan hesaplara yatırılan parayı da kullanmamıştır.
KOSAB faaliyetlerine devam edebilmesi, Bursa ili, Kestel ilçesi, Ahmet Vefik Paşa Mahallesi, 572 ada, 2,3,5 ve 6 parselden oluşan toplam 2.646,89 m2 taşınmaza mı bağlı kılınmıştır? Bugüne kadar KOSAB’daki sanayiciler faaliyetlerini aksatmadan sürdürmüştür. Pandemi fırsat bilinerek, gerçekleştirilen toplantıda, “KOSAB’ın faaliyetlerine devam edebilmesi için” şeklindeki kabul ile kamu yararının ilişkilendirilmesi hukuken mümkün değildir. Zira kamu yararının açık ve net bir biçimde somut olarak ortaya konulması Anayasamızda kabul edilen mülkiyet hakkının gereğidir. Kamulaştırma son çare ve kaçınılmaz olmalıdır. Fakat KOSAB’ın usulsüz şekilde gerçekleşen pandemiyi fırsata çeviren olağan genel kurulunda almış olduğu “KOSAB’ın faaliyetlerine devam edebilmesi için” şeklindeki gerekçesi, geniş ve sınırsız bir anlam ifade etmektedir. Bu ise hakkın kötüye kullanılmasını teşkil etmektedir. Yine kamulaştırılan taşınmaz parselleri irdelendiğinde, KOSAB namına maddi değer kazandırmaktan başka hiçbir kamu yararı için kullanılamayacak ve kullanılmayacak nitelikte olduğu da görülecektir. KOSAB’ın faaliyetlerine devam etmesinin 2646,89 m2 ‘den geçmediği, bu miktar arazinin organize sanayi bölgeleri için çok çok düşük alanlar olduğu da bilimsel bir gerçektir.
Bu karar alınır ve sınır belirlenirken, Bursa ili, Kestel ilçesi, Ahmet Vefik Paşa Mahallesi, 572 ada, 2,3,5 ve 6 parselden oluşan toplam 2.646,89 m2 taşınmaza bitişik durumda bulunan, halihazırda KOSAB başkanının KOSAB sınırları içerisinde bulunan taşınmazları veya diğer yönetim kurulu üyelerinin taşınmazları niçin KOSAB’ın faaliyetlerine devam edebilmesi için kamulaştırılmamıştır? Onların taşınmazları kamu yararını sağlamayacak nitelikte midir? Eğer öyle ise faaliyetlerine devam edebilmeleri kamulaştırma ile mağdur edilen vatandaşın taşınmazlarından mı geçmektedir? Gerçekten kamu yararı olmadığı halde niçin kamu yararı kararı alınması için ilgili bakanlık yanlış mı yönlendirilmiştir? KOSAB yönetiminin kararları akla bu soruları getirmektedir.
Bursa ili, Kestel ilçesi, Ahmet Vefik Paşa Mahallesi, 572 ada, 2,3,5 ve 6 parselden oluşan toplam 2.646,89 m2 taşınmaz Bursa Kestel ilçesinin en güzel konumuna sahip ve en değerli mevkiinde yer almaktadır. Değeri gerek uzlaşma sırasında idarenin tekli ettiği kamulaştırma bedelinden gerekse mahkemece belirlenen bedelin çok çok üzerindedir. Asliye hukuk mahkemesince bedel belirlenirken emsal olamayacak yerler dikkate alınmış ve taşınmaz bedelleri rayiçten çok uzak şekilde belirlenmiştir.
Kaldı ki, Bursa ili, Kestel ilçesi, Ahmet Vefik Paşa Mahallesi, 572 ada, 2,3,5 ve 6 parselden oluşan toplam 2.646,89 m2 taşınmazın kamulaştırılmasında kamu yararı bulunmamaktadır. KOSAB yönetimi vatandaşın mülkiyet hakkının, kamu yararı olmamasına rağmen elinden alınmasına sebebiyet vermiştir. Kamu yararı tüm yönleri ile izah edilmemiştir. Burada hangi kamusal hizmet verilecektir? KOSAB bu sorulara cevap vermemektedir. Ayrıca kamulaştırmanın kaçınılmaz olduğunu söyleyemeyen KOSAB yönetimi kamulaştırma bedellerindeki azlığın da farkındadır. Arazinin kıymetinin çok çok yüksek olduğu bilhassa KOSAB yönetimi tarafından bilinmektedir. Bu konu basında da geniş yer bulmuş, KOSAB mağdurlarının oluşturduğu bir platform dahi teşekkül etmiştir. KOSAB yönetimi, adına tapu tescillerinden sonra, yine vatandaşı tahliye için etik olmayan tutum ve davranışlar sergilemektedir.
Kamu yararı olmadığı halde gerçekleşen kamulaştırma neticesinde vatandaş mağdur olmuştur. Ayrıca değeri çok yüksek olmasına rağmen, çok düşük bedellerle kamulaştırma gerçekleştirilmiştir. KOSAB hala daha taşınmazların niçin kamulaştırıldığını ifade edememektedir. Bu durumlar gözetilerek idare, vatandaşın mağduriyetini her zaman gidermeye muktedirdir. 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu madde 21 ve 22 hükümleri uyarınca, kamulaştırma kararından kamu yararı kalmaması sebebi ile vazgeçebilecek olan idari makamlar, bu şekilde bir karar ile vatandaşın mağduriyetini giderebilme imkanına hukuken sahiptir. Vatandaşlar olarak bu yanlıştan dönülmesini arzu etmekteyiz.
KOSAB Pandemiyi Fırsat Bilerek Çöktüğü Mülklerin Elektriğini Kestirdi! Siyasetçiler Ayağa Kalktı!