34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
3404532฿%-0.9865
Yerel seçim bitti, sonuçlar bazılarımızı çok şaşırttı ve bazılarımızı çok mutlu etti. Bazılarımızı da çok üzdü. Özellikle kendilerini “kaf dağı”nın tepesinde gören ve millete tepeden bakan bazıları için çok şaşırtıcı oldu.
AK Parti umduğunun çok altında oy aldı. Bunu kimse bu kadar beklemiyordu. Seçime yakın yapılan anketlerde bile bu kadar bariz fark görünmüyordu. Belki de anket firmaları farkı gördü ama cesaret edip yayınlayamadılar. Çünkü farkı beklentilerin çok üzerinde idi. Ak Partinin bu kadar düşük oy almasının gerekçeleri için özellikle iki temel neden sayılıyor. Birinci nedeni Emeklilerdir deniyor ama ben buna çok fazla katılmıyorum. Yani, mutlaka emeklilerden de Ak Partiye oy kullanmayanlar vardır ama gerekçe olarak aldıkları maaş değildir. Asıl gerekçe Parti olarak içerisinde bulunduğu durumu diğer tasvip etmemeleridir. Yani Ak Parti teşkilat olarak ve takındığı tutum olarak son dönemde asla tasvip edilmiyordu. Bu seçimde bir patlama yaptı. Bunun üzerine Ekonomik durum ve aşırı yükselen enflasyonun sebebi elbette partiye yazıldı. Halk tepki olarak farklı mecralara kaydı. Bazı illerde de halk iyi hizmet vereceğine inandığı adaylara oy kullandı ve bunun için particilik yapmadı. Son olarak sandığa gitmeyen seçmenler çok etkili oldu. Ak Parti dışında kimseye oy vermek istemeyenler, Ak Parti’ye de inançlarını yitirdikleri için sandığa gitmediler.
CHP ise göze görülür bir başarı elde etti. Bu başarı Özgür Özel’e yazıldı ama ben buna katılmıyorum. Birinci gerekçe değişim olması oldu. CHP değişimi sağlayabildiği için millet denemekten çekinmedi. Çünkü yıllardır CHP’de beklenen gerçek bir değişimdi ve en başta Liderden bekleniyordu. Çünkü sayın Kılıçdaroğlu girdiği tüm seçimleri kaybetmişti ve bunu CHP’liler bildikleri için sandık başına gitmiyordu. Özellikle Parti merkezinde bir değişim olunca umutlar yeşerdi. CHP’deki bu değişimi İyi parti’yi de etkiledi. Çünkü iyi parti her ne kadar milliyetçi bir tabana yaslanıyor gibi görünse de parti içinde CHP küskünleri çok fazla idi. Nitekim böyle olduğu için e özellikle İstanbul ve Ankara’da İyi partiye “operasyon” çekilmesi kolay olmuştur. Tabi CHP’deki değişim sadece iyi partiye değil bir miktar Ak Partiyi de etkilemiş olsa da asıl etkiyi DEM üzerinde göstermiştir. Kim ne derse desin DEM parti’nin gerçek oy oranı bir hayli yüksek bu ülkede. Ancak DEM parti kendi içerisinde tutarsızlıklar gösterdiği ve güçlü bir parti liderliği çıkaramadığı için potansiyelini asla gösteremiyor. Hele parti merkezinin PKK ile olan ilişkisini bariz olarak ortaya koyan yöneticilere duyulan tepki de DEM’e yeterli desteğin verilmesine engel olmaktadır. Bu yüzden DEM parti tabanı CHP’ye çok sıcak bakıyor. Bu seçimde de CHP adaylarına çok büyük bir teveccüh gösterdiler.
Bu seçimin galibi ise Yeniden Refah Partisi oldu. Benim bu parti ve Sayın Erbakan için genel kanaatim şudur; Türkiye’de Erdoğan yoksa Erbakan kesinlikle tek alternatiftir. Erdoğan’ın alternatifi asla Ak Parti içerisinde değildir. Bazı başarılı bakanlar ve milletvekilleri alternatif olarak gösterildiğini duyuyorum ama şunu çok iyi biliyorum ki; Bakanlıkta başarılı olması iyi bir siyasetçi olacak anlamına gelmiyor maalesef. Nitekim Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan buna çok iyi bir örnek oldular. Görevleri döneminde halktan büyük teveccüh gören bu insanlar kendi partilerinin başına geçtiklerinde bu teveccühü hiç göremediler. Peki Erbakan’ın bunlardan farkı nedir?
Erbakan’ı miras yedi olarak değerlendirenlere de katılmıyorum. Çünkü Baba Erbakan’ın asıl mirasını Ak Parti ve Saadet Partisi yediler. Babasından kalan tek miras samimi bir Müslüman olmasına duyulan inançtır. Diğer tüm söyledikleri, belki babasının tekrarı gibi görünse de milletin diline yatkın olması ve milletin gönlünden geçenleri dile getirmesi çok büyük teveccüh oluşturuyor. Çoktandır Ak Parti tarafından unutturulmaya yüz tutmuş bazı değerleri açık seçik tekrar tekrar dile getiriyor. Bu son derece etkili oluyor.
Yeniden Refah Partisinin bir de dezavantajı var ki, bunu düzeltmezse ikinci ya da üçüncü seçimde İyi Parti durumuna düşecektir. Bu da Ak Parti’den ayrılanları alıp üst düzey yerlerde kullanmasıdır. Bu durum çok rizklidir. Şöyle ki, 6’lı masada bulunan Güntekin ve Temel bey haricindekiler bir şekilde Ak Parti ile teşriki mesaide bulunmuş kişilerdi ve ilk seçimde kaybettiler. Millet bu seçimde Ak Partiye tepki gösterdiği için diğer partilere oy verdi. Bu durumundan faydalanmak isteniyorsa farklı ve yeni olunmalıdır. YRP farklı olduğunu gösterebiliyor ama yeni olduğunu göstermesi için tamamen yeni yüzler ile milletin karşısına çıkmalıdır. Özellikle eğitimli Entelektüel Müslümanları da partiye dahil etmelidir. Şu anda rüzgâr YRP’yi uçuruyor. Düşmemek için bu değişimi dinamik tutması gerekiyor.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nden Türkiye’de bir ilk!