34,3587$% 0.39
37,0406€% -0.08
44,5400£% 0.11
2.968,06%-0,26
4.956,00%-0,71
2610249฿%1.76198
Bursa’da Ayvalı Dere, endüstriyel atıkların neden olduğu kirlilik nedeniyle rengarek akmaya başladı. Uludağ Üniversitesi’nden uzmanlar, kirli suyun bölgedeki tarım arazilerini olumsuz etkilediğini ve insan sağlığını tehdit ettiğini belirtiyor.
Bursa’da 5 mahalleden geçerek Nilüfer Çayı ile birleşen Ayvalı Dere, gökkuşağının renkleriyle akmaya başladı. Deredeki kirliliğin beslediği Bursa Ovası’ndaki tarım arazilerini de olumsuz etkilediğini söyleyen uzmanlara bir destek de Türkiye Değişim Partisinin önceki il başkanı Bekir Yılmaz’dan geldi. Bekir Yılmaz; “Ayvalı Dere’nin kirliliğinin yüzde 80’ini endüstriyel atıklar oluşturuyor. Kaçak deşarjlar ve arıtılmadan dereye dökülen atık sular, maalesef bu durumda suyun kalitesini oldukça olumsuz etkiliyor. İl Başkanlığımızın zamanında yaptırmış olduğu araştırmalardan biz bu gerçeği öğrendik.” dedi.
Nilüfer ilçesine bağlı 29 Ekim, Özlüce, Ertuğrul, Yüzüncü Yıl ve Yolçatı mahallelerinden geçerek, Nilüfer Çayı ile birleşen, Karacabey Boğazı’ndan da Marmara Denizi’ne dökülen Ayvalı Derenin suyu kirlilikle akıyor. Çevresinde tekstil fabrikaları bulunan deredeki yoğun kimyasal atıklar sadece suyun rengini değiştirmekle kalmıyor, derenin beslediği Bursa Ovası’ndaki tarım arazilerini de olumsuz etkiliyor. Sudaki kirlilik, oksijen seviyesini en az düzeye getirdiği için bölgede balık ölümleri gerçekleştiğini söyleyen mahalleli, sudan beslenen tarım arazilerinde yetiştirilen meyve ve sebzelerde oluşabilecek kimyasallardan dolayı tedirginlik yaşıyor.
‘TOPRAĞIN EKOLOJİK DENGESİNİ BOZUYOR’
Sudaki kirliliği tarım arazilerini olumsuz etkilediğine ve toprağın ekolojik dengesini bozduğuna dikkat çeken Bekir Yılmaz, “Ayvalı Dere’nin kirliliğinin yüzde 80’ini endüstriyel atıklar oluşturuyor. Kaçak deşarjlar ve arıtılmadan dereye dökülen atık sular, maalesef bu durumda suyun kalitesini oldukça olumsuz etkiliyor. Bu kirleticiler zamanla toprak içinde birikiyor. Toprağın ekolojik dengesini bozuyor. Böylelikle toprak da verimsizleşmeye başlıyor. Ben konunun uzmanı değilim ancak olayı kime açsak sözleri bu şekilde oluyor. Konuyu Nilüfer Belediye Başkanı sayın Şadi Özdemir’e ilettim. Hızlı bir dönüş yaptı. Olayın takipçisi olacağını belirtti. Eskişehir’de Porsuk Deresi’ni temizleyerek turizme kazandıran şehre değer veren yapının daha güçlüsü ilimizde mevcut. O nedenle de belediye başkanları çevre konusunda atacakları her adımda kamuoyunun tam desteğini arkalarında bulacak. Durmanın değil harekete geçmenin zamanı.” dedi.
Geleneksel Kahvaltı Etkinliği Karacabey’de Gerçekleştirildi