35,6584$% 0.09
37,2984€% 0.39
44,1353£% 0.39
3.164,73%0,77
5.155,00%0,60
3745848฿%2.15246
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Sayıştay’ın 2022 Raporu’ndaki kamu yararına aykırı tespitlerle ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi. Türkoğlu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya 5 soru yönelterek yanıtlanmasını istedi.
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Sayıştay’ın Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kamuya ait yerlerin ve araçların; Büyükşehir Kanunu ve İhale Kanunu hükümlerine aykırı olarak amacı dışında kullandırdığını tespit ettiğini vurgulayarak, “Başkan Alinur Ataş bunun hesabını vermelidir” dedi.
Sayıştay’ın 2022 Raporu’ndaki kamu yararına aykırı tespitlerle ilgili TBMM’ye soru önergesi veren Türkoğlu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya‘ya 5 soru yönelterek yanıtlanmasını istedi. Türkoğlu, “Mesela BURFAŞ A.Ş.’ye devredilen çay bahçesi, büfe, sosyal tesis ve kafeterya gibi vasıflara sahip 22 adet işletme, üçüncü kişilere pazarlık usulü ile kiraya verildiği, 4 adet yerin ise doğrudan üçüncü kişilere kiraya verildiği de net olarak belirlenmiş. Bu tespit üzerine, sorumlular ile ilgili yaptırım talebi içeren bir talimatınız var mıdır?” diye sordu.
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu’nun, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile ilgili verdiği soru önergesi şöyle;
“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Sn. Ali Yerlikaya tarafından Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.
Bilindiği gibi 5216 sayılı Büyükşehir Belediyeler Kanunu ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri, kamuya ait yerlerin arsaların, arazilerin veya araçların amacı dışında kullandırılmasını yasaklar. Dolayısı ile yerel yönetimlerde sorumluluğu bulunan başta başkan olmak üzere yöneticilerin, bu hükümlerin ifade ettiği kural ve kaidelere uygun davranma gibi olmazsa olmaz bir görevi vardır. İlgili kanun hükmü çok açıktır ve uyulmaması halinde, sorumlu olanlara yaptırım uygulanmasını içeren mevzuatlar bellidir.
Buradan hareketle;
SORU 1- Sayıştay’ın 2022 Belediyeler Raporu’nda; Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, kamu araçlarını çeşitli dernek, vakıf, spor kulüpleri, sivil toplum kuruluşları ve kişilere kullandırdığı, dolayısıyla kanun hükmündeki amacı dışına çıktığı yönündeki tespitinin gereği yapılmış mıdır?
SORU 2- Bu raporun ifade ettiği üzere, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait olup, çeşitli STK ve dernek ve kuruluşlara herhangi bir ücret alınmadan tahsis edilen otomobil, otobüs ve minibüs gibi araçların geri alınmasıyla ilgili bir talimat söz konusu olmuş mudur?
SORU 3– Sayıştay aynı raporunda, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kendisine ait olan çay bahçesi, büfe, sosyal tesis ve kafeterya gibi yerleri de, ihalesiz olarak belediye şirketine devir ettiğini; bu şirketlerin de aynı yerleri, pazarlık usulü ile üçüncü şahıslara kiraya verdiğini tespit etmiştir. Bu tespitle ilgili olarak tarafınızca herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
SORU 4- Raporda belirtildiği üzere; BURFAŞ A.Ş.’ye devredilen çay bahçesi, büfe, sosyal tesis ve kafeterya gibi vasıflara sahip 22 adet işletmenin, bu şirket tarafından üçüncü kişilere pazarlık usulü ile kiraya verildiği, 4 adet yerin ise doğrudan şirketin Yönetim Kurulu Kararınca üçüncü kişilere kiraya verildiği de net olarak belirlenmiştir. Bu tespit üzerine, sorumlular ile ilgili yaptırım talebi içeren bir talimatınız var mıdır?
SORU 5– Sayıştay’ın ilgili raporunda; Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetinde olup, belediye şirketine ihalesiz olarak devredilen yerlerin, şirket tarafından ihale edilmeden üçüncü şahıslara kiraya verilmesinin, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyeler Kanunu ve 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine uygun olmadığı açık iken, kamunun hakkını korumak amacıyla, bu hükümlere uymayanlarla ilgili olarak, tarafınızca nasıl bir adım atılması düşünülmektedir?
Yeniden Refah Partisi Bursa’daki 3 İlçe Belediye Başkan adayları tamam!