35,2068$% 0.3
36,7672€% 0.92
44,3202£% 0.7
2.968,33%1,32
4.853,00%0,96
3438018฿%0.49118
Sakkuşağı, Malatya’nın Pütürge ilçesine bağlı bir grup mahallenin ortak adıdır. Pütürge İlçe Merkezinden geçilerek gidilebilen, ve Diyarbakır’ın Çermik İlçesi ve Adıyaman’ın Gerger İlçesi ile sınırları bulunan, dağlık bölgedeki Arınlı, Aslankent, Esencık, Meşedibi ve Çukur Köylerinden oluşan köy grubundan oluşmaktadır. Bu köylerin mezralarıyla birlikte toplamı 11 mahalledir. Bu köylerin eski adları da: Dölek, Geliguze, Çuğur, Havo, Alkan, Kortik, Sawed, Singir, Henedo, Bekro ve Kamkine idi. Bölgenin coğrafi yapısı oldukça dağlık, engebe ve zor ulaşım şartlarına sahiptir. Grubun son mahallesi olan Aslankent Köyü’nden hemen sonra Hadro Meşesi başlar ve oldukça büyük bir alana yayılan meşelik bir orman alanıdır. Uzun yıllar boyunca çevre il ve ilçelerin odun ihtiyacı bu ormandan karşılanmıştır. İşte Sakkuşağılar bir araya gelerek kültürlerini Bursa’da yaşatmak için bir dernek çatısı altında güçlerini topladı.
Derneğin Panayır mahallesindeki binasının açılışında dualar okunurken siyasi partiler ve STK’lar büyük bir ilgi gösterdi. Açılışa önceki dönem bakanlardan AK Parti Bursa milletvekili Mustafa Varank, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti il Başkanı Davut Gürkan, BİLDEF Başkanı Ramazan Alp, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, MHP İl Başkan Yardımcısı Haşim Zengin, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Fatma Şahin, Darende Dernek Başkanı Ali Bozkurt ile vatandaşlar organizasyona katıldı.
Malatya’lılar Sakkuşağı Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Karaca; 50 yıldır 11 köyden gelen nüfusuyla Bursa’da 50 bine yakın hemşehrileri olduğunu belirtti. Kültür Merkezi’nin açılış konuşmasını Karacabey Hürriyet Köylüleri Derneği Başkanı Bayram Efe’nin yaptığı etkinlikte; Malatya’lılar Sakkuşağı Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Karaca protokole hitaben; ” HAREKETTE BİRLİK OLMAZSA, FİKİRDEKİ BİRLİK FAYDASIZDIR ” şiarıyla çıktığımız bu yolda,” HAREKETTE BİRLİK OLMANIN İLK_ ADIMI OLARAK ” BUGÜN DERNEK MERKEZİMİZİN AÇILIŞI İÇİN BİRARADAYIZ. Bizler Malatya Pütürge ilçesine bağlı bölgedeki; Arınlı, Aslankent, Esencik, Meşedibi ve Çukur Köylerinden oluşan köy grubundan oluşmaktayız. Bu köylerin mezralarıyla birlikte toplamı 11 mahalledir. Bu köylerimizin eski adları da: Dölek, Geliguze, Çuğur, Havo, Alkan, Kortik, Sawed, Singir, Henedo, Bekro ve Kamkine dir. Dağlık ve sarp kayalıklarda, ormanların içinde karların ve buz gibi suyuyla serin yaylaların diyarından geliyoruz. Bu merkezimizin amacı geldiğimiz yerlerdeki köklerimizi unutmadan, yeni yaşam yerlerimizde dallarımızı daha gür yapmaktır.
Evet biz bugün burada kendi memleketimizde olduğu gibi kalıpları dışarıda bırakıp gönül perdelerini söküp en saf en hasbih tarafımızla bir aradayız. Bunun içinde, derneğimizin öznesi olan dayanışmayı, sayıyı, sevgiyi ve birlikteliği büyütmektir. Hemşehrilerimizle birlikte güzel anılarımız dile getirmek, boş zamanlarımız değerlendirmek, sosyal aktivitelerin içerisinde yer almalarını etkinlikleri Ramazan’da, arefe’de, bayramlarda, nişanlarımızda, düğünlerimizde, cenazelerimizde, taziyelerimizde ve tüm cemiyetlerimizde bir araya geleceğimiz merkezimiz burası olacaktır. Burası BULUŞMA NOKTAMIZ, KAYNAŞMA, SOHBET ETME, DERTLEŞME MERKEZİMİZ OLACAK. ANA MERKEZİMİZ OLACAK. Basta dediğimiz gibi ” HAREKETTE BİRLIK OLMAK İÇİN, BU DERNEĞIMIZDE HER ZAMAN BİRLİKTE OLACAĞIZ DERNEĞİMİZ HAYIRLI UĞURLU OLSUN.” dedi.
Görüşlerini gazetemizle paylaşan Karacabey Hürriyet Köylüleri Derneği Başkanı Bayram Efe; “Biz 50 yılı aşkın süredir Malatya’dan Bursaya göçmüş 11 köyüz ve Bursa’nın değişik bölgelerinde toplu halde ikamet etmekteyiz, sadece Malatyalılar değil Adıyaman yöreleriyle evlenip yuva kurmuşluğumuz vardır. Yıllarca birbirimizle kültürel ve sosyal ortaklıklar kurduk. Bu akrabalık ve dostluğumuzu Bursa da sürdürmekteyiz. Ben Hürriyet köyü damadı olduğum gibi Bursa da, Bursa insanımızla birlikte kültürel sosyal ortaklıklar kuruldu 50 bin civarında nüfusumuzun olduğu bilinmektedir bir bütün halde Atalarımızın bize gösterdiği ışıkla aynı birlik beraberlik çatısı altında yaşayıp, ekmeğimizi bölmekteyiz ,inançlarımızı gelen kuşaklarımıza miras bırakmaya devam ediyoruz. Bizler değerlerimizle değerliyiz ! Sultan Eyyubi nasihatıyla “Biriktirdikçe değil dağıttıkça çoğalırsın.” Deyip paylaşmayı sevdik Şeyh Edebali’nin dediği gibi “Vaktinden önce çiçek açmaz İnsanı Yaşat ki; Yaşasın Devlet “öğüdüyle memleketimizi milletimizi bayrağımızı sevdik!” dedi.
30 Ağustos Zafer Mahallesi’nin çehresi değişti.. “Daha yapacak çok işimiz var!”